Policija

АИ

д, при давању одобрења, може доћи у питање један елеменат који стоји изван онога што смо напред навели т. ју ван лица предузетника и ствари — предузећа као средства за саму делатност. Тај елеменат је: јавна потреба.

Смисао овог елемента лежи у томе, да се предузимање намераване делатности доведе у склад са потребом дотичне привредне гране; следствено, да ће се намераваним предузећем та потреба само задовољити а никако прећи граница, и место користи наступити штетне последице за саме јавне интересе Захтевом „јавне потребе“ власти се даје могућност, да одреди границу на којој се корист ове делатности претвара у штетност.

Тако на пр. за одобравање гостионичарске радње, у местима обележеним у одељку 1 тач. 1. чл. 24 правилника о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолним пићем, мора се претходно, на законом прописан начин, изви дети: је ли у том месту потребна радња за коју се одобрење тражир.

Потреба радње мора се доказачи и у случајевима: чл. 69 т. 2 алинеја а, у вези чл. 70 тач. 6 одељ. 2 т.ј. за подизање баракерских радњи из чл. 61 тач. 2 у вези тач. 2 чл. 65; чл. 75 тач. 6; чл. 80 и чл. 81 правилника о гостионицама, кафанама и Тод.

И ако је овај услов, с погледом на радње за које се тражи и њихов многоструки утицај за народ и сувише важгн ипак он у примени није дао жељене резултате. Управне власти су се о његову правилну примену и сувише огрешиле. Са тога свесног немара, код нас су радње са алкохолним пићем, без икаква обзира на потребе народа, преплавиле и вароши и села тако да изазивају праву и озбиљну бојазан, до чега ће све то довести. Значи, јавни интерес (привредни, здравствени, наравствени, безбедности) и сувише је оштећен. Он је потчињен. — Жртвован је до крајњих граница. с једне стране фискалном државном интересу, с друге партијском.

Код неких радња одређивање ове потребе регулисано је самим законом на други начин. Тако на пр. код апотека, одобрење заснивања условљено је бројем становника дотичног места — тач. 2 чл. 24 закона о уређењу санитетске струке и чувању народног здравља. У местима где већ има јавна апотека, друга се може отворити ако број становника пре-