Policija

О аор 5

правна и физичка лица, банкарске и мењачке радње овлашћене за рад девизама и валутама, продајући ова платежна средства својим легитимисаним комитентима и клијентима ради плаћања у иностранству.

Овај и са овим лицима обављени промет ЕН. подлежати“ плаћању пореза само у толико у колико је он према члану 4. и 8. правилника о регулисању промета девизама и валутама показан у нарочитој књизи, контролнику или регистру.

Али онај део промета, који произилази из провизије коју добијају овлашћена лица за рад девизама и валутама од продаје платежних средстава својим легитимисаним клијентима за плаћање у иностранству подлежи плаћању пореза на пословни промет.

Сем промета произилазећег из провизије, и сав други промет валута и девиза и свих других платежних средстава који врше правна и физичка лица, овлашћена или неовлашћена за рад са девизама и валутама по курсној, односно робној вредности, са свима другим лицима подлежи плаћању пореза на пословни промет на целокупну продајну вредност платежних средстава, а не само на добијену зараду.

Саопштавајући ово, Генерална Дирекција Пореза препоручује свима пом. финансијским пореским властима да одмах ураде даље шта треба за регулисање пореских обавеза према овом објашњењу свих правних и физичких лица која се у виду самосталног занимања, а у обиму главног, помоћног, или спорног посла баве прометом, продајом валута и девиза и других. платежних средстава.

(О6ј. од 2. јула 1927. г., Бр. 7870.).

РАСПИСИ МИН. УНУТР. ДЕЛА.

—__-——

О ПОДИЗАЊУ ЈАВНИХ СПОМЕНИКА (од 15-УШ-1927. г. УБР. 34443.)

Министарство Просвете актом УБр. 3255. од 12. гвгуста' 1927. год. доставља :

У последње време запажено је да се многи јавни споменици пројектују и подижу без претходне дозволе Уметничког'