Policija

— 802 —

чОдељења Министарства Просвете, које је позвано да врши надзор над јавном делатношћу ове врсте. Да се то више не "би дешавало, и да се онемогући да не уметничка, не укусна дела кваре изглед јавних места, част ми је замолити да се свима великим жупанима упути распис у смислу следећих упустава :

1) Ни један јавни споменик архитектуре, вајарства или сликарства не може се подићи на јавном месту (тргу, улици, државној, општинској, црквеној или приватној згради) без претходног одобрења Уметничког Одељења. Према томе, сви „они, појединци било установе, које желе подићи споменик морају се обратити Одељењу за принципијелну дозволу подизања споменика.

2) У молби за дозволу мора бити назначено да ли ће се за израду дела расписати конкурс, што треба да буде правило, или ће се израда поверити слободној погодби. У молби треба назначити средства којима се располаже за подизање, као и тачне податке и услове како се има споменик пројек"товати (место, сразмере и т. д.).

3) По принципијелном одобрењу које издаје Одељење може се расписати конкурс, односно ступити у слободне преговоре. Комисију за оцену нацрта одређује Одељење у сваком «случају. Трошкове ове комисије сноси онај који је поднео молбу за подизање споменика. На основи комисијског извештаја Одељење одобрава подизање или не одобрава.

4) О откривању споменика Одељење мора бити извештено-да би могло одредити свога изасланика.

Доставља се предње ради знања, управљања и даљег поступка.

Уредништво и адманистрација листа КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА БР. 69.

Уредник за „Полицију“ Васа Лазаревић, начелник Мин. Ун. Дела у пензији