Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХМ. | СВЕСКА ЗА НОВЕМБАР 1927. | Број 21. и 22.

АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА И ДРЖАВНИ ОДБОР ЗА ШТЕДЊУ.

Када промишљамо о нашим унутрашњим приликама, рађа се у нас жеља, да би много што другачије било. Из данау дан читамо и чујемо критиковање, а нарочито има много напада на нашу администрацију због њезиних недостатака. Обично се јављају они, који су осетили последице ових недостатака у приватном животу или пригодом јавног деловања, те су се због тога више пута тужили и на органе управе, не да би дубље истраживали, ко је крив, а још мање, да би покушали и наћи и предлагати средства, да се грешка поправи.

Рад наше публицистике на овом је пољу био до сада претежно негативан, јер критика обично није поднела никаквих конкретних предлога у погледу побољшања. Ако пак јест тко у једном или другом случаја изнимно саветовао ремедуру, тицало се је обично ствари нузгредне важности, а није се узимало у обзир начело, да је немогуће искључити какво одвојбено питање те исто решити без обзира на укупни управни систем те на средства, која су у даним приликама на расположењу. |

Ако наша управа није добра то је према мишљењу политичара врело свега зла; треба ту чињеницу свакако уважити, али не сме се заборавити, да је реформа управе проблем, који забрињује и осталу Европу, где се интензивна настојања око њеног побољшања опажају већ десет годишта унатраг.

У нас заиста изискује потребу реформисања управе још један моменат више. Наша држава је створена из разних

„делова, од којих је сваки имао своју властиту управу. Наш

је положај у овим приликама врло рђав. Нисмо заговорници безуветног изједначења — наиме онаког, којему би била је-

љ