Policija

71.802 —

дина сврха, да се без обзира на потребе једначи, — него смо мишљења, да тај процес захтева своје време. Ту ваља, да следимо пут елиминације к бољему; због тога морамо градиво темељито припремити. Ипак није могуће приговарати, да је унификација управе од преке потребе, јер би иначе свако систематско вођење те надзор управе био немогућ, Како ће наша централа свладати управни конгломерат, што га је примила са пределима, који су у административном погледу сасвим хетерогени и који данас творе државу Свакако е јунефикгација управе хитнија него унификација судства, те не знам чине ли добро струци и општој ствари они, који форсирају његово потпуно изједначење; оно може, да још најлакше чека нарочито с тога, што данас није ни посвем могуће, да би се у тој ствари једначило на боље. Пре свега мора унифицирана и побољшана управа да што више изједначи културни ниво народа и прилике у држави, а истом онда доћи ће моменат, да ће се моћи и земљи по истим законима.

Заправо треба да се сложимо у погледу система и програма унификације, затим нека се рад према прешности распореди и подели. Способне силе, које су на расположењу за израђивање припрема око унификације законодавства, нека се у првом реду употребљавају за спремање унификације опште државне администрације. Свакако мора ова важна 34 даћа да буде поверена некоме, који ће се само њоме бавити, Зато треба нарочита институција, која ће имати задатак, да систематски припреми читаво градиво за спровођење успешне управне реформе. Код ње нека се сакупља сва стручна литература, закони и нацрти закона у разним државама, особито оним, којих привредне, културне и политичке прилике наликују нашима, да буде на темељу сакупљеног материјала, те уважујући наше домаће прилике могуће постићи практички применљиве и законско технички савршене законе, односно предлоге у погледу побољшања наше администрације.

Тако је Аустрија године 1912. основала нарочиту комисију у сврху поспешења управне реформе и ова комисија је за 3 године свог деловања набрала много практичног градива и фиксирала основне смернице спровођења управне реформе.

У исто време налазимо у немачким државама стручњаке