Policija

А

ње.“ ЧИНОВНИЦИ проводе време или у читању новина, или међусобном разговору или ходању по другим канцеларијама“, (Распис од 10-УШ-1898, г. пл. 17166).

Министар Унутрашњих Дела из 1920. г. опет црта нерад власти још лепшим бојама:

„.-.. Јер дешавало се, да по неколико дана па чак и месеци иследне власти нису ништа радиле по предметима по којима су кривци већ стављени у притвор“. (Распис од 29%Х%!.-1900. г. ПА. 25019).

„: Из примљених и послатих ми извештаја о стању рада у свима канцеларијама уверио сам се: да има око 30.000 несвршених предмета и преке: · 9000 злочиних дела“.

ђ, Чиме су се полицијски чиновници занимали, и о томе су се министри постарали остивити службене констатације:

„Није давно било, кад су окружна начезства са начелницима на челу, била зборна места за састав посланичких кандитских листа. (Распис

од 23-У)1905. г. ПА, 1278).

е. На којој је висини стојао ауторитет наших власти, и о томе нам је остављен поуздан податак од стране самог Министра Унутрашњих Дела из године 1905.:

„Кад у једној држави ауторитет полицијскик власти тако опадне, као што је то по готово једнодушној оцени случај код нас, онда настаје озбиљна опасност не само по развитак и напредовање те државе него“

би се могло страховати и по сам њен опстанак“. (Распис од 28-У-1905.

г. П., 1278). _ њ

ж. Ка овим службеним оценама, додаћемо једну са катедре проф. држзвног права нашег свеучилишта проф. г. Сл. Јовановића: „Наше чиновништво показује ретку неспособност да се у раду држи законских граница, и да не помињем ништа друго, наши су се полицијски органи у толикој мери ослободили тих граница, да је реч полнција постала синовимом сваког ћефа и насиља“. — (У делу Светозар Марковић). С обзиром на такав рад полиције, проф. г. Сл. Јовановић формулисао је у чему. се састоји суштина чиновничког питања:

„Како да се чиновници ставе у службу правном поретку, у томе се код нас састојало чиниовничко питање; и кад се оно тако схвати, онда је јасно, да је код нас чиновичко питање најважније, јер од њега зависи, да ли ће наша земља постати правном државом“. (У делу „Светозар Марковић“, страна 154).

Такав је суд био о полицији и њеном чиновништву, кад.

је у редовима овога било несумњиво одличних, факултетски. |