Policija

— 17 —

се није хтело ни мислити а камо ли штогод радити. То су за нас биле ситнице, недостојне Централе. Питање административног поступка, — ни до данас није решено. Недостатак истог задавао је велике тешкоће колико самим властима још више народу. За толико деценија државног живота, Централа није стигла израдити бар обична правила ако се већ "није нашло за потребно, све то уредити законом.

Шта тек да се рече о полицији и њеном уређењу» Она се је просто петрифицирала.

Такав живот и рад Централе био је и сувише штур, · празан. Са своје, тако да га назовемо, јаловости. није давао полета мисли, раду, развијању и већој делатности.

Таквим животом и радом продужила је Централа иу уједињеној држави. Да такав рвд није могао донети добра, — показало је се на делу: сада у Јужној Србији, а свакгко, да ни Северна Србија неће у том погледу подбацити.

Централа треба да предњачи прегаоштвом, радом, истрајношћу, стварањем. Она је та, која треба да одушеви, ободри на рад, оживотвори оно што се законима, уредбама,_ правилима пропише, а и оно што није прописано а треба прописати. Она треба све да креће; да буде будан посматрач живота и живи расадник стручних идеја, знања, неуморни покретач препорођаја, обнове у струци.

Централа ни за тренутак не треба да сметне с ума: да сваким својим потезом треба давати пример потчињеним органима. Људи се воде угледањем а не разлозима. Пред њих се мора изнети пример који задобија, — вели веома мудро Балтер Беџхот у делу: „Постанак и развитак народа“, а са њиме потпуно слично Емерсон у својим „Огледима“.

3. У маленој Србији, Централа је сматрала за потребу имати свој стручни орган. За то је основала веома добро уређиван часопис „Полицијски Гласник“; излазио је све до по: четка светског рата — 1914. г. вршећи благотворан утицај.

Централа Министарства у Краљевини С. Х. С., од 12. милиона становника са разноврсним покрајинским законодавствима, тако огромним задацима, насушним потребама службе, — нема свог стручног органа. Све се буди, диже, обнавља, снажи, даје знаке новог живота и рада, само Централа Министарства Унутрашњих Дела — нити ромори нити шта говори.