Policija

— 19 —

дужности, тачности, савесности и стручном спремом, како представља проф. г. Сл. Јовановић у делу „Светозар Марковић“ (| издање) створено је са великим трудом и мукама, како нас о томе уверава проф. Најгзсћек у делу Еве зсће зјаајајећеге, повлачећи паралелу између немачког и енглеског чиновништва.

Осећај дужности код нас је готово непознета биљка. " Пре ратова Министар Правде констатовао је одсуство тога осећаја чак и код судског особља: „За кратко време од како сам министар, уверио сам се још боље у оно што сам а раније веровао, да и у једном делу судског особљи недостаје онај осећај дужности према свом позиву, без кога нема напретка“. (Распис од 2 УП1 1911. г. Бр. 11058).

Чиме смо ми настали развијати осећај дужности; „Расписима“! Они су код нас универсалан лек. Њиме се лече све болести. Расписима пуним празних фраза: „у вршењу дужности уздићи се до мисионерских врлина...“ и т. д. Наравно, да то није ништа помогло. Није се разумело; пало је на потпуно некултивисано земљиште. Дужност, вели филозоф Фихте, није никаква с поља наметнута заповест, никаква проста полиција живота, како то ми у својим расписима схватамо. Сва наша настојања путем расписа остала су без икаквог дејства. Сасвим појамно. Ту не треба придике „већ неуморан, трајан рад на обуци у свина правциме и свима. средствима.

Нама је потребан наук Фихтеа „ми не морамо потпуно променити досадањи начин васпитања. Више образовања воље, карактера, више образовања у општности и за општност, стварање националног васпитања не за поједине сталеже већ за све“. На народном универзитету не чусмо ни једно предавање о овој теми, а, колико се сећамо, било је чакио томе, да ли жена има права на побачај Не заборавимо народни наук: лакше је стећи но сачувати.

5. Чески народни вођа Ригер учио је свој народ: У раду и знању лежи спас! Наук великог вође у ческом народу створио је велико дело.

Извршена инспекција управних власти Јужне Србије, показује нам жалосне резултате рада. Управо: страховит нерад. У Северној Србији — ништа мање ако не и црње.