Policija

— 126—

оружана сила није могла доста брзо пребацивати на све угрожене тачке. Но кад су две полиције успеле да организују „своје транспорте, брзо су успоставили ред и власт.

Париз је куд и камо већи и насељенији од Берлина и Беча, а поред тога још и угрожен, нарочито у извесним де"ловима града, од стране апаша, који су већ прилично десетковани, али још нису сасвим нестали. Осем тога има у Пагризу и на стотине хиљада немирних елемената политичке природе, свих народности и класа, јер су овде све. а нарочито бољшевичка пропаганда, разапеле своје мреже. А што значи један, ма и нехотични, савез између комуниста и професионалних апаша и разбојника, показали су доста јасно догађаји год 28 августа пр. године, кад је само нечувена брзина превоза спасла центар Париза од једне опасне пљачке.

Но баш тај 23. август доказао је, да дотадашња презвозна средства нису довољна за оволику варош, ако је угроожавају систематски и одједаред на више места. Коњаници, бициклисте брзи су, али њих је доста лако уставити у једној "вароши са тако ужасним уличним саобраћајем. А минути могу „да значе милионе и животе.

Садашњи префект полиције, г. СМарре, један колосално енергичан Корзиканац, из одличне школе Зигеје (бпетаје, којој је-био дугогодишњи генерални секретар и душа, предузео је одмах после тог историјског дана реорганизацију транспортвих средстава полиције. У првом реду усавршио је непосредну везу између централе и деташмана који раде на терену. Док су до њега и тог дана само два велика гранспортна аутомобуса била снабдевена са справама за бежични телефон, број. аутобуса и радиотелефона повећан је данас знатно. Осим тога успостављене су на шест места у вароши нарочите радиотелефонске централе из којих се могу ослушкивати и — ако треба — прекидати радиотелефонски разговори и саопштења, која су опасна за јавву, нарочито политичку безбедност. Поред нарочитог аутоматског телефона који спаја све полицијске станице у граду и департмнту са префектуром, као и све станове комесара и квартовских чланова са станом и звањем префекта и између себе, постављен је недавно „Тејеђур“, једна нарочито усавршена и брза справа за успостављање везе. Ускоро ће се на улицама поставити апарати слични сигналима