Policija

— 136 —

слике са сликом, него слике са човеком, будућ да фотографска справа тачно све облике, црте и размаке пренесе и означи, док то оком није могуће.

Много је теже на темељу слике препознати зликовца, који је на слободи и који се тражи. Органи јавне безбедности врло често добијају такве слике разних злочинаца, који се прогоне, а иу полицијским потерницама, као и у разним новинама се такве слике доносе, да се тако злочинац што пре пронађе и ухвати. При том није довољно такву слику на брзу руку погледати или је у џепу носити, јер у случају, да се баш на дотичног злочинца и наиђе, не може се тек слика из џепа да извлачи и онда упоређује, јер за то неће бити ни доста времена, а да то злочинац неби благовремено опазио; с друге стргне опет изложио би се орган јавне безбедности таквсј неприлици, јер би му се сваки час могао меко да сличним прикаже, да би тим онда и недужне људе напаствовао. Нужно је стога, да се слике оваквих потраживаних злочинаца пажљиво и тачно проуче цршу по црту тако, да се неким начином цела слика у глави утуви и да је орган јавне безбедности вазда, затворивши очи, у мислима у целости представити може, а да му та слика временом из памети не изађе, треба да чешће испитује: каква је и колика коса, докле допире, облик обрва, полсжај очију, личне кости (јабучице), нос, уши, уста, брада и т. д.; уз то треба да памти разне особите знаке (брадавице, коричавост, ожиљке и 1. д.), држање, поглед, особити изражај лица у опште и 7. д. У кратко орган јавне безбедности треба да зна, како се слика "проучава, како се у памети задржава и како се може при затвореним очима да репродуцира, што се све само марљивошћу и истрајном вежбом може да постигне, а зна ли једном орган јавне безбедности сваку фотографију „на памет“ да научи, то ће редовно имати и успеха, т. ј. упознаће траженога зликовца у случају сусрета на први поглед. Колико је тим учињено у интересу опште јавне сигурности и како се тим начином олакшава истражна служба, знаће најбоље иоле искусни и за своје звање заузет орган јавне сигурности.

Из свега преднаведенога јасно се разабире од какве је велике важности вештина и употреба фотографисања на пољу јавне сигурности, па се како жандармерији тако и полицији