Policija

|

јен со 00

— у сложенијим правним питањима — примени своја правне знања, онако као што имају судије, адвокати и управни функционери. Зато жандармериски официр не може никада бити лобар правник па ма дошао за официра и са докторском правном спремом.

Тако исто изврнут је смисао мојих речи о упоређењу једногодишњег и двомесечног курса, као да сам ја рекао: нако не би било користи од школе која би трајала годину дана, а да би је било од двомесечног курса. Природно да такво тврђење не би имало везе са логиком, али ја то нисам тврдио, што се може видети из мога чланка по овоме — Полиција за мај 1927 — већ сам после навода да се од школе која би била врло скупа, не би имало велике користи, рекао да жандармериски официр може и на двомесечном курсу стећи основне појмове о правним прописима, а затим да може научити сам онолико колико је потребно. Држим да је логично када се може добити нешто јефтиније не треба га плаћати скупље, нарочито када не стоји у сразмери квалитет са ценом. Не увиђам зашто би било неозбиљно моје тврђење, када сам та лично на пракси искусио.

Нико не би имао ништа противу тога зко би било могућности да се оснује поред војне још и академија за жандармериске официре, али је велико питање има ли се зато средстава, и да ли то допуштају много прече потребер

Ми смо за скромност у тражењу материјалних издатака од државе и зато се не слажемо са мишљењем пуковника РГ. Костића да се повећа додатак на струку жан. официра и да се веже извесан додатак са звањем командира станица, да би се, по мишљењу пуковника Г. Костића, развило славољубље и боље ангажовање у служби.

у

Зашто да се издвајамо од осталих наших другова у војсци Зар њихова служба није тешка и напорнар Треба бити искрев и рећи оно што у ствари јесте а то је: да служба жандармериских официра није ништа тежа од службе официра у трупи. Зашто стварати убеђење да у жандармерији служе људи који су најбоље планенир Зар није боље да се ствара убеђење да у жандармерији служе они који уживају највеће поверење — који су најспособнији 2 Неједнакост у наградама штетно делује на целину. Зато не треба да се издве-