Policija

= Пањ -

Код дела, која се мзвиђају по званичној дужвости лица

одређена за вештаке морају вештачити и без унапред положене награде — дијурне — али им се ова мора досудити пресудом. Пошто се и дело самовласног заузимања општинске земље извиђа и пресуђује по званичној дужности, то суд не треба да у напред издаје награду вештацима, и ако по буџету има нарочиту позицију за ову сврху.

Св. Бр. 127.

ХХМ! Командиру жандармеријске станице — Маково: |

) |. Контролисање муслиманских жена, претрес и утврђизвање идентитета код ових. може бити само на закону основаном, т. ј. дозвољеном начину, а то је преко женског лица. Други поступак верски обичаји не дозвољавају. Ако у близини нема женског лица, онда Не се лице

које треба подврћи контроли и претресу, одвести тамо где оваквих има.

Ако се сумња, да је у одело буле обучено које сумњиво мушко лице, ово могу и сами жандарми контролисати по коси рукама, развијсности појединих делова тела и т. д., па према томе даље поступити. :

Ако је женско лице сумњиво и непоуздано обучено у одело буле, па се жели да се утврди одмах које и шта је, онда то лице спровести власти на даљи поступак.

2. С обзиром на задатак команданта места, који у месту врши војно-полициску службу и надзор над држањем и опхоћењем војске у опште, и као такав има и право кажњавања и ако изричито није нигде речено да је претпостављени, треба га као таквог сматрати и поздравити по прописима тач. 65. правила службе И. део, без обзира на чин. Од овог треба изузети случајеве када је лице, које водн трупу, старије по чину од команданта места.

Ово поздрављање команданта места трупом нарочито треба да буде у мањем гарнизону, где се скоро увек познаје ко је командант места. У већим гарнизонима ово се не може увек да зна, али свакако да свако војно лице треба да упозна команданта места, па према његовом положају и одаје му почаст и уважава га пред народом.

(