Policija

“5 рба —

Имао сам прилику да обиђем овај Институт, који се налази у Либиг гасе бр. 5. и био сам изненађен његовим напретком. Институт је био обавештен о мојој посети и на самим вратима дочекала ме је симпатична асистенткиња Др. Глајспаха и пожелела ми добродошлицу на чистом нашем језику. Она је ћерка фелд-маршала у пензији Лазара Цвитковића, који је наш поданик, и скоро је завршила докторат права и сада се одала проучавању криминологије. Убрзо се својом великом вољом истакла на раду и данас је она један од помоћника графа Глајспаха у њаговим кривичним студијама. ·

Њеном добротом ушао сам у најситнији датаљ овога Института, који је намењен да практично комплетира правне студије и оспособљава будући судски кадар или полицајце за што модернији и практичнији рад.

Институт се састоји из лабораторијума: хемијског и физичког; фотографске секције, која поседује апарате за научну фотографију и микроскопију; криминалне библиотеке; једног лепог музеума састављеног из богате збирке важнијих криминалних примерака што знатно припомаже практичном учењу; и једне велике врло добро уређене сале за предавања у којој се налази скупоцени Цајсов пројекциони апарат, који служи да илуструје предавања практичним примерима, Нарочито се истиче криминални музеум, који је морао стати много труда грофа Глајспаха: Унутра су сви важнији примерци, који вас подсећају на. велике криминалне афере, па чак налазе се и многе ствари из старијаг доба а које имају везе са криминалистиком. Музеум је од велике користи по практичне вежбе ђака и за то је на његово уређење обраћена велика пажња.

У овом институту наишао сам и на све оне најмодерније физичке апарате, које сам имао под руком у својим студијама у париској полицији, о којима је већ било речи на овом месту (видети чланак „Примена Физике у полицијским анкетама“).

Употреба радних просторија и уређења у институту може свакоме бити одобрено који једно предавање на институту слуша или је раније слушао. Пружа се прилика свима студентима универзитета а тако исто и свима апсолвентима који су већ у пракси да буду уведени у све гране помоћних наука казненога права у четири континуелна или према њиховом