Policija

Е — 856 =

жена. То су главна факта. Али ево, ако се не варам, нашег клиента прилично пре времена. |

Били отвори врата, али име које је споменуто нисмо очекивали. Марко Бетс био је непознат обојици. То је био сувоњав човек уплашених очију, неодлучна покрета, за кога ми је моје ПА ИОНАЧО око рекло да се налази на ивици нервке кризе.

— Изгледате узнемирени, Г. Бетсе, рече Холмс. Молим седите. Бојим се, могу вам дати само мало а пошто имам састанак у једанаест.

— Знам да имате рече он задихано, као човек коме је нестало даха. Г. Гипсон долази. Ја сам у његовој служби. Ја управљам његогим добром. Г. Холмсе, он је хуља, паклена хуља. — То су оштри изрази, Г. Бетсе.

— Морам тако, г. Холмсе, јер је време кратко; не бих хтео да ме овде затече ни за шта на свету. Већ је време скоро да дође. Али ја сам био на таквом месту да нисам могао раније. Његов секргтар г. Фергесон, тек јутрос ми је рекао да има састанак с вама.

– - А ви сте његов управник

— Ја сам му отказао. Кроз недељу дана спашћу се његовог проклетог ропства. Тежак човек, г. Холмсе, за све око њега, његова јавна доброчинства су маска да покрије његова приватна зла. Али његова је жена његова главна жртва. Он је био бруталан према њој -— да, господине, бруталан! Како је дошла њена смрт не знам, али сам сигуран да јој је од живота он направио пакао. Она је била пореклом из Бразилије, као што вам је познттор

Не, то нисам знао.

— Јужњак по рођењу и по крви. Дете сунца и страсти. Волела га је како такве жене могу волети, али кад је ишчезла њена физичка чар — кажу да је некада била необично лепа - ништа га није могло држати. Сви смо је ми волели и саосећали јој и мрзели га због његовог понашања према њој. Али он је вешт и умешан. То је све што имам да вам кажем. Немојте га ценити по изгледу. Није то све, А сада идем. Не, не, немојте ме задржавати! Већ треба да је овде.

— Уплашено, бацивши поглед на сат, наш веобични посетилац скоро истрча из собе и изчезе