Policija

-- 368 —

Кокарда је од метала у државним бојама, емаљирана са жутим др-. жавним грбом.

Кокарда је облика овална, висине 38 мм., ширине 26 мм., а намешта се тако да обухвата средину саставака преклопаца.

2. Зимска блуза је од чоје тамно-плаве боје, изнутра за три четвртине постављена поставским платном а дугачка до доње ивице рукава, кад се рука опружи, оковратник (јака) висине 5—8 см. од исте чоје као и блуза. Напред са обе стране латица у облику копља, отворено црвене боје, дужине 8 см. ширине на најширим деловима 3 см. Разрез је спреда прав и има изнутра 2—3 копче за закопчавање.

Рукави досежу до доручја. Израђени су са привидним нарукављем од чоје блузине, дужине око 150 мм. Горње ивице нарукавља опшивене су испуском ширине 2 мм. од чоје отворено црвене боје.

На раменима су нараменице, ширине око 40 мм. од чоје блузе са испуском отворено црвене боје. Нараменице су доњим крајем увучене и ушивене за рукав, а на горњем крају имају рупу ради закопчавања за дугме пришивено на рамену испод јаке. Дугме је жуто, глатко, величине 17 мм.

Командири стража и надзорници стража на блузи немају нараменице.

Напред и горе (на прсима) су џепови са преклопцем на сваком пешу по један. Горње изице преклопца су према средиви шава на рукаву и спуштају се ка средини прсију симетрично према јаци.

Доле са стране има на сваком пешу по један џеп са преклопцем истим» као и код горњих. | Преклопци су од чоје блузине, подешени према ширини џепова.

Ширина џепова је 120 м.м., дубина горњих џепова је 175, а доњи допиру до ивице блузе.

Блуза се закопчавт са 6 кошчаних дугмета пришивених на десном пешу. Испод левог пеша пришивена је трака од чоје копорана на којој су рупе за закопчавање.

3. Летња блуза је истог кроја, размере и израде као и зимска, самотато је од лагане светле материје (цвилиха) без латица и поставе.

4. Зимске панталоне су од затворене плаве чоје. Са стране су испуске: отворено црвене чоје ширине 2 мм.

Панталоне су подешене за ципеле. Оздо су потпетице од одговарајуће чоје. -

5. Летње панталоне су истог кроја као и зимске панталоне, само штосу од цвилиха и без испуске.

6. Шињел је од чоје тамно-плаве боје. Напред су два реда дугмета, у сваком реду по 6, која се закопчавају за одговарајуће рупе на пешевима.

Дугмета су велика метална жуте боје.

Окотвратник (јака) од шињелске чоје, подврнут је и закопчава се копчом:.

На предњим крајевима оковратника налази се по једна латица у облику“ копља, од отворено црвене боје 8 см. дугачка, а 3 см. широка на најширем; своме делу.

Рукави досежу, од прилике, до половине шаке кад се рука опружи. На рукавима је нарукавље шињелске чоје. поврнуто око 150 мм. и одвојено» од рукава.