Policija

362 —

Члан 15. Општински стражари врше своју службу по правилу у уни– форми, а од њих ће се одвојити потребан број према месним приликама и личним особинама дотичног за службу у цивилу-детективску (полициски агенти). Општински стражар у униформи носи на оба краја оковратника, на латицама лузе, службени број израђеног од белог метала. Висина појединог броја је 20 м. м. а дебљина 3 м.м.

| Принадлежносте

Члан 16. Општински стражари имају следеће принадлежности:

ђ Плату;

2) Наоружање, прибор и муницију;

3) Одело и постељну спрему;

4) Осталу потребну спрему за вршење службе;

5) Стан са огревом и осветлењем у заједничкој касарни.

Члан 17. Плате стражарима, десетарима, надзорнику и командиру страже одредиће општински одбор нарочитом Уредбом, имајући у виду плате одговарајућих државних службеника.

Члан 18. Сваки стражар и десетар добија пушку са ножем и прибором и потребну муницију.

Командири стража и надзорницн добијају сабљу, револвер са прибором. и потребну муницију, ·

Члан 19. Набавку потребног оружја за општинске стражаре и њихове. старешине отштине ће вршити непосредном куповином од система који одобри. Министар Унутрашњих Дела. Док општине ово оружје не набаве, поступити у границама могућности по Правилнику за раздавање и држање војничког оружја од 27-Х1-1924. године (види Службене Новине Бр. 280. ГУН-1924.). Осталу спрему набављаће такође непосредном куповином.

Члан 20. Општински стражари добијају од општине прописно службено: одело, које ће бити дужни увек носити. Грађанско одело могу носити само: изузетно и по одобрењу командира страже, осим оних стражара који службу врше у грађанском оделу, за које ће општина такође набављати потребно грађанско одело.

Члан 21. Одећа се састоји из: шајкаче, зимске блузе, летње блузе, зимских панталона, летњих панталона, шињела, гумене пелерине, темњака,. ципела.

1. Шајкача је затворено-плаве боје као и блуза са дуплим преклопцем који је ушивен за доњу ивицу шајкаче до сунцобрана, а слободни крајеви с преда су сашивени. На предњем крају шајкаче пришивен је сунцобран пресован од коже црне боје.

Више сунцобрана је подбрадник ширине 15 мм., од исте коже, утврђењ око крајева сунцобрана са два мала метална дугмета жуте боје.

__ На ивици капе испуска а одмах испод ове са спољне стране на прелопцима ширит у ширини од 10 мм. Испуска и ширит су од чоје отворено првене боје.

Шајкача је изнутра постављена при дну танком кожом ширине око. 40 мм. а остали део платном или сатином.

Напред преко саставака преклопаџа налази се кокарда.