Policija

= 867 =

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

„ЛИЦЕ, ОСУЂИВАНО ЗА ЗЛОЧИНСТВА, ПРЕСТУПЕ И ИСТУПЕ УЧИЊЕНЕ ИЗ КОРИСТОЉУБЉА, НЕ МОЖЕ БИТИ УОПШТЕ БИРАНО ЗА ОПШТИНСКОГ ДЕЛОВОЂУ БЕЗ ОБЗИРА НА ТО, ШТО ЈЕ ПОВРАТИЛО ГРАЂАНСКУ ЧАСТ.

(Одлука Државног Савета од 18-1-1928. год. Бр. 20134/27).

С. Б. бивши општински деловођа извршном судском пресудом од 15.-1-1914. године осуђен је на 2 године и 4 месеца робије за крађу општинског новца. 27. септембра 1915. помилован је и тога дана је престао издржавати досуђену му казну.

Решењем надлежног првостепеног суда од 6. октобра 1921 њему су повраћена сва грађанска права.

Одбор општине Б. по молби С. Б. 16. јануара 1927. године поново га је изабрао за општинског деловођу. Међутим срески поглавар задржао је ту одборску одлуку од извршења из разлога, што налази, да општински деловођа, према тач. 3. чл. 114. закона о општинама, не може бити лице које је осуђивано на робију, па ма оно и повратило грађанску част. Када је општинском одбору саопштено решење среског поглавара, он је, позивајући се на пропис чл. 58. 8. закона 0 општинама, понова одлучио, да остаје при својој ранијој одлуци и да неће бирати друго лице за општинског деловођу, јер да је протекло више од 5 година од како је С. Б. по вратио грађанску част.

Због оваквог одговора општинског одбора, срески поглавар у смислу чл. 149. зак. о општинама предложно је Манистру Унутрашњих Дела, да се од Државног Савета тражи разрешење целога одбора општине Б. Министар је усвојио захтев среског поглавара и тражио разрешење одбора истичући као разлог то, да се чл. 53 8. зак. о општинама односи на општинске часнике и службенике, али не на општинског деловођу, за кога је законодавац прописао специјалне услове у чл. 114. зак. о општинама, по чијој тач. 3, општински деловођа уопште не може бити лице осуђивано за дела побројана у тој тачци. Према томе општински је