Policija

— 530 —

колико милиона динара на име приреза. А ми би могли навести још јачи пример са Београдом који је од увек имао своју засебну управу и који за свој живот и напредак има у главном, да захвали самом себи, а који би плаћао на име приреза самоуправних 20,000.000 динара, ако се не би издвојио из области. По свршеној дискусији примљен је предлог о издвајању Београда и Загреба из области, а заостале градове у принципу с тим, да представници мањих градова, ако налазе да те мање градове не треба издвајати из области, поднесу своје мишљење пословном одбору.

На конгресу је било представљено четрдесет градова, а

у савезу су шесет девет, | Витор Крстић, кмет-правник општ. београдске.

Ф

УПОТРЕБА ДАКТИЛОСКОПИЈЕ У СИГУРНОСНОЈ СЛУЖБИ

У „Полицији“ било је већ говора о дактилоскопији и њезиној важности гледом на установљење идентичности ста_ новитих особа, ну неће бити на одмет, ако се у том погледу и с практичног гледишта која каже, да ју наши жандарми и полицијски органи уопште узмогну у интересу што успешније службе при истражном поступку израбити.

Код нас жалибоже није дактилоскопија још онако заведена и уређена, како у другим напреднијим државама, где скоро свака жандармеријска станица и полиција уопште има своју збирку отисака прстију сумњивих лица и лупежа, као што и све справе за дактилоскопирање, а уз то и стручно спремне органе, који су кадри, да успоређивањем отисака прстију непобитно утврде идентичност становите особе.

Док се и код нас не заведе свестрано код свих полицијских области употреба дактилоскопије, нужно је, да наши органи јавне сигурности барем у главном знаду, што је дактилоскопија и како се са пронађеним отисцима прстију има да поступа, дотично како треба да се узимају отисци прстију, на темељу којих ће се онда моћи да установи идентичност особе, од које отисци потичу.