Policija

Ва

особа сравнити морају, који се отисци осумњиченима, ако то можда већ пре учињено није, тек узети имаду.

У појединим случајевима бити ће потребно утврдити, да ли пронађени трагови и отисци не потичу од самога оштеЋеника, од домаћих или иних особа, па би се морало ради сравњивања и од тих особа отисци узети, што се одмах на лицу места провести може, а тим се омогућује, да се они 'отисци, који у даљној истраги у обзир не долазе, излуче.

Уз мало труда и неколико покуса може се сваки сигурносни орган у доготављању или снимању отисака прстију брзо увежбати; код тога ваља пазити, да се крајни делови јагодица прстију што је могуће потпуније отисну, што се тако постизава, да се јагодице са штампарским црнилом намажу, на лист белога папира притисну и прст понешто с лева на десно поваља.

За снимање отисака прстију потребне су ове справе:

1.) једна 10 ст. четворна и 5 тт. дебела плочица од цинка или бакра. ј

2.) ваљак 4 ст. дуг и 3 ст. у промјеру;

3.) посудица са штампарским црнилом;

4.) једна лопатица од тврдог дрвета;

5.) бочица са бензином;

6.) кист (пимзл) 5 ст. широк за напрашивање;

7.) универзални прашак у стакленој посудици, те фолије.

Све ове справе и потрепштине могу се набавити у бољим дрогеријама и трговинама писаћим материјалом.

Отисци узимају се од свих десет прстију сваком сумњивцу, ухапшенику или 'робијашу.

Процедура код снимања отисака бива тако, да се на посебном листу папира отисне сваки од десет прстију појединце, а онда се опет најприје отисну јагодице од четири прста леве, затим десне руке наједанпут, а да се прсти по папиру не поваљају.

Такав дактилоскопски лист имаде свега 18 отисака прстију. Величина листа јесте обичан полутабак белог писаћег папира боље каквоће, који је за то рубрициран, те може садржавати и друге податке, који се односе на дактилоскопирану особу.

Ако се нема при руци штампарског црнила за узимање