Policija

— 543 имају велика одељења за мењање новца. Најразличитији људи «свих народности и најчуднијега изгледа, као што већ туристи могу бити упадљиве спољашности, нису никаква реткост и не изазивају никакво чуђење.

Тога дана, 7 уторак, пред само подне док је благајник главне благајне вршио уређивање и пребројавање новца, зауставио се елегантан аутомобил сав бео од прашине, затворен са свих страна, са спуштеним завесама које су браниле путнике од сунца. Четири отмена господина ушла су лагано и „достојанствено у мењачницу, а два момка носила су им капуте и кожне торбе.

У фоајеу банке било је још само три лица. Чииовници су са немилим погледима сачекали нове клијенте, јер је већ било скоро дванаест сати, али је директор банке најљубазније изишао у сусрет господи, наређујући да се каса још не затвори. Господа су као по договору, сваки, насмејано, рекли: „И ја имам нешто новца за мењање...“ и сва четворица завукли. руке у џепове, одакле се секунд касније појавише четири "сјајне револверске цеви, уз громке речи све четворице: „Руке у вис!“ Паника се зачас претвори у општу запрепашЋеност, а двојица момака који су носили кожне кофере «отворише их — били су спремни да се напуне, празни — и појурише касама. Када су за трен ока доњи делови касе били празни и сав се новац сручио у отворене кофере, један од њих, ударивши снажан шамар благајнику, викну: „Отварај ово!“ и показа на затворену малу преграду у горњем делу касе. Благајник пребледе и баци један упитни поглед на директора, који рече: „Код мене је кључ. Изволте!“ При томе завуче руку у џеп, хитро извади један револвер и опали на разбојника поред касе. Лако рањени разбојник опали натраг на њега и Артур Пирајст, директор банке и председник акционара, паде мртав. Ово је био сигнал за остале разбојнике који отворише ватру из револвера на све присутне од реда. Ко је успео да се склони под сто, мермерну плочу 33 бројање новца, или павши на под тај је себи сачувао главу. Остали су изгинули. Погинуо је млади Пирајст, син председника и главни благајник Ковер. Тешко је рањен један чиновник и два служитеља. Пошто су из касе понели готовога новца око 3 милијона динара, разбојници су појурили напоље.