Policija

— 546 —

шања или да га пусте у слободу или да га спроведу надлежној иследној власти ради даљег поступка. Све ово има да буде учињена најдаље у року од 24 сата. ·

Ако се је рад општинског суда у дотичном случају кретао у овим границама, онда до његових часника нема никакве кривичне одговорнвсти.

Одлуком опште седнице Касац. Суда од 27 јануара 1897 г. Бр. 80 објашњено је: и |

„Кад надлежна власт ослободи окривљеног притвора, у који га је према 5 132. Кривич. суд. пост. ставио општински суд, овај нема право жалбе на такво решење, пошто је он, с обзиром на 5 19. кривичног суд. пост., деловао само као нижа иследна власт.“ Св. Бр. 881.

9, По чл. 6. зак. о исплати ратне штете, обвезнице ратне штете примају се у кауцију по номиналној вредности. Закон не предвиђа да се и менице могу примати у кауцију.

П Суду обштине костиначке:

Обављање тежачких радова у пољу у недељне и празничне дане није кажњиво по српском казненом законодавству. У тач. 15 364. казн. зак. у колико је она и данас у важности, реч је само о радњама и дућанима.

До 30 јуна 1882 г. била је у важности тач. 9. 5 362 казн. зак. по којој се кажњавао затвором од 1—5 дана „Ко у свету недељу и друге господње празнике без особите нужде или предстојеће какве опасности пољске тежачке послове ради“, али је овај пропис укинут законом о изменама и допунама у казненом законику од 30 јуна 1882 г. ше се с тога земљорадници не могу данас кажњаваши због обављања својих земљорадничких послова у недељне и празничне дане.

Несумњиво је, према овоме, да председник и кметови не могу, позивајући се на застареле обичаје, забрањивати земљорадницима рад у пољу означених дана, а још мање их могу због непослушности у овом погледу кажњавати по чл. 109 и 110 зак. о општина, јер се по овим законским прописима могу изрицати казне само због непослушности према законишим наредбама, т. ј. према наредбама које имају ослонца у закону.