Policija

— 557 —

инвалиди, који су по одлуци надлежних органа примљени у општинску или обласну самоуправну службу.

ХХХП

Вељку Баланесковићу деловођи општине кобишничке :

Тражено објашњење о претварању старих чаршијских и пореских вредности у динарску вредност дато јеу свесци за. мај (стр. 486).

ХХХШ

Андреји Милићевићу, деловођи општине вар. Голубац:

1. Кад је срески поглавар погрешно му упућену тужбу послао општинском суду као надлежном за ислеђење и пресуђење представљеног иступног дела, онда суд има право да за свој. рад наплати и таксу у корист своје касе, без обзира на то што је тужилац на своју тужбу прилепио 20 дин. у таксеним. маркама — колико износи такса за државу.

2. За оцену питања да ли се извесно лице има сматрати за земљорадника или не, меродавно је његово редовно занимање, којим себи и својима прибавља средства за живот (тач. 1. правила Мин. Правде од 4. фебруара 1874 год. уз тач. 5 471 грађ. суд. пост.) Пошто је лице, о коме је речу упућеном питању, престало трговати још пре 2 год. и сада: искључиво живи од прихода свога сеоског шмања, то се оно има сматрати за земљорадника без обзира на то што је у своје време и фирму протоколисало. Детаљније о овоме видети у свесци за април ове год. (стр. 326.).

ХХХМ

Суду општине мионичке:

1. По 9 471 тач. 4. грађан. суд. пост. земљоделцу се мора оставити пет дана земље и кућа са плацом до једног дана орања — свега дакле шест дана орања, рачунајући 760(квадратних хвата у један дан орања.

Пошто један квадратни хват има 3.60 квадратних метара, то за сваки дан орања треба узети по 5760 кв. метара, што

за шест дана износи 34560 кв. метара, односно 8 хектара, 45 ари и 60 кв. м.