Policija

АЕ

_ данаест штампаних табака даје исцрпан материал за свакога, који се интересује питањем модерног управног као и судског поступка код нас и на страни. Нашим полицијским чиновницима књига ће у сваком случају бити од велике практичне вредности. _

Језик наших шатроваца са речником шатровачких речи: од проф. Живка Д. Петковића, Београд, 1928. г. Цена 10. дин.: На потпуно научнички начин писац је третирао питање о шатровачком језику код нас и на страни, служиће се чак и цитатима Грчке и Римске литературе поред других многих података доцнијих писаца, да би доказао порекло појединих шатровачких речи. Скрећемо пажњу читаоцима на ову интересантну књижицу.

Железнички Алманах — Београд — за 1928. год. Издање

. Железничког Гласника. Један веома корисан и веома обилан материјал за информације сваком од наших грађана о саобраћајним средствима и њиховој важности у ранијим временама и сада налази се лепо сређен у овој књизи. Имена сарадника наших најбољих стручњака у земљи, који третирају поједина стручна питања у овој књизи, тако исто су велика гарантија за њен добар квалитет и за њену препоруку.

БЕЛЕШКЕ.

Конгрес Француских нижих полицијских чиновника. — Кра_јем маја месеца, као и сваке године одржали су француски полицајци свој конгрес у Довиљу. вани, на конференцију су дошли представници синдикалних група, исто тако и аустријски и белгијски преставНици, · На конгресу је било пред-

На њему су учествовали и представници полицајац нижих класа из Белгије, Холандије и Аустрије, ови последњи ове године први пут.

Пошто су, пак, француски полицајци синдикално организо-

Полиција |

стављено 154.856 полицајаца. Од тога броја аустријски делегати су престављали 16.000 својих другова.

Програм рада кретао се у решавању питања, која су се односила на побољшање њи-

6