Policija

— 569 —

учешћа државног тужиоца. По новом поступку регулисаном Законом о штампи приватни тужилац се јавља сам као лице које подиже тужбу тзв. оптужницу, а коју је раније подизао приватни тужилац како за приватне деликте тако и за деликте кажњиве по званичној дужности. Надлежност државног тужиоца остаје код нас односно на територији раније Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе даље само за · деликте који се по Закону о штампи гоне по званичној дужности.

Ове примедбе одељења усвојила је општа седница Касационога суда одлуком својом од 24. јуна 1926. Бр. 5431.

У истом су смислу, и примедбе 1 одељења од 18 јануара 1928 бр. 413.

Исто одељење Касационога Суда, својим доцнијим решењем од 31. децембра 1927. бр. 14.008, и поред наведене одлуке опште седнице, одобрило је решење првостепенога „суда којим је првостепени суд одбацио незадовољство државног тужиоца изјављено на његову пресуду зато што садашњи закон о штампи не предвиђа функције државног тужиоца у штампарским кривицима, Па било да је дело управљено према неком привашном лицу, било према државном „органу. .

Због тога, што су у истом одељењу Касационога Суда, али састављеном у конкретним, наведеним, случајевима већином из разних судија, па и противно једној одлуци опште седнице, донешене разнолике одлуке по питању о коме је овде реч, а имајући у виду велику важност његову, Касациони Суд је, у општој седници својој, ово питање начелно решио и нашао:

По чл. 85. Закона о штампи решење првостепеног суда о стављењу оптуженог под суд, изречено на основу прет"ходног чл. 84. саопштава се оптуженом и предаје тужиоцу "да изради оптужницу, која се мора поднети истом судуу року од три дана.

Појам дужиоца, приватног и државног, дат је међутим "у Законику о кривичном судском поступку, чије су одредбе за примену Закона о штампи остале у важности, у колико се оне њему не противе, што предвиђа П одељак чл. 95. Закона -0 штампи,

Нови поступак Закона о штампи разликује се од општег