Policija

— 596 —

Кад је пак у питању и накнада штете, која је кри-. вичном пресудом досуђена, онда се она може наплатити из целокупне имовине осуђеног, ако су иступљења учињена из користољубља — тач. 16 5 471 грађан. суд. пос“. Из овог расписа излази да је замена новчане казне казном

затвора облигатна у свима случајевима, а ово није у складу ни са 5 316 Казн. Зак. ни са 5 49 Полиц. Уредбе, који ову облигатност условљавају слабим материјалним стањем осуђеног лица („онда ова казна нека се замени сразмерним затвором“ — тач. 15 49 Полиц. Ур.. У свима осталим случајевима: ова замена, по нашем мишљењу, факултативна је.

6) Факулташивно замењивање казне предвиђено је 5 318 Казн. Зак. и 55 15 и 16 Полиц. Уредбе. Овде спадају сви случајеви за које замена казне није облигатна, у које закон; увршћује и осуде над скитницама, крадљивцима и слугама. У овим случајевима досуђена казна може се заменити ако. власт нађе „да кривац по чему шо заслужује“.

Замена казне врши се увек на молбу осуђеног. За доношење одлуке — решења — надлежна је власт која је казну изрекла — 8318. Казн. Зак. Њеној каси припада и новац добијен заменом казне затвора — 5 313 истог зак.

Против решења о замени нема места жалби првостепеном суду у смислу 55 15 и 16. Полиц. Уредбе (у пракси се подносе и овакве жалбе), јер се оне односе на извршење пресуде, а ова процедура спада у надлежност извршних, а не у надлежност судских власти. Како, пак, нигде у закону није прописано да се против оваквих решења могу подносити жалбе. са суспензивним дејством претпостављеним извршним властима, то су она одмах извршна. Претпостављене власти могу их расматрати само по праву надзора над радом нижих власти, али ово није везано за рок нити им одузима карактер извршности.

Потребно је још знати, да је замењивање главних казни. без икаквог утицаја на досуђене споредне казне (полиц. надзор. прогонство и т. Д.); оне се имају у свему извршити онако,

како гласе. АД. Ђ. Алимпић.