Policija

— 597 —

СТАРАЊЕ ДРЖАВЕ О ОКУЋЈУ.

Јавни интерес у коме је донет закон о окубју донео је "властима дужност да се старају о његовом правилном извршењу. За вршење те дужности било је потребно имати уређене баштинске књиге и књиге о земљорадничким кућама с обзиром на занимање и кретање пореских глава. Ако установљење првих књига (које Србија ни данас још нема) није било могуће наредити, Правило је требало да нареди или бар пред. види установљење других, окућних земљорадничких књига; али оно то није учинило. Због тога је властима било тешко вршити поменуту дужност, и због тога је закон о окућју био изиграван у нешто јачој мери.

1. — Прописи за старање власти о онућју.

У недостатку баштинских и окућних земљорадничких жњига Правило је имало да пропише подробан и јасан поступак за старање власти о окућју. Тачка 11. Правила о томе гласи:

„11. Ако би земљоделап, или онај који се по овом закону за земљоделца сматра хтео какво имање непокретно да прода или другим којим начином да отуђи дужан је:

а., да докаже сведоџбом, изданом му од кмета и три општинара његове општине, да он има преко отуђујућег имања још пет плугова земље и кућу с плацем.

6., ово писмено да буде потврђено среском полицијском влашћу, која је дужна такође предходно известити се о истинитости даног сведочанства.

в., ако продавац имања стоји с ким у задрузи, да докаже сведопџбом изданом по пропису тачке 8. и 6., да је толико од имања остало колико закон за сваког задругара одређује.

Онај, који би у вароши живео па би хтео какво непокретно имање да отуђи дужан је на горњи начин да докаже да он од земљоделсшва не живи, иначе спада под наређења напред изложена“.

Ни много опширнијим прописима Правило не би било могло да замени и накнади немање баштинских књига, из којих би се брзо и лако могао добити потребан извод о томе колико дотични земљорадник има и какве земље. Овзј задатак не би могле испуњавати ни доцније установљене т. зв. књиге „Б“ о попису земље ради примене новога за.