Policija

— 604 —

"отуђења има и мора да важи предвиђени поступак уверавања за први начин отуђења, кад стоји неоспорно да су власти дужне да се старају да се закон о окућју не изиграва и код товог другог начина отуђења, код јавне продаје. Према томе општинска власт, на захтев извршне власти, има на исти начин, прописаним уверењем по тач. 11, да утврди и колико дужник здмљорадник има имања и колико у кући има пореских глава, да би извршилац пописа могао дужнику оставити онолико имања колико закон за свакога задругара одређује.

Уверење које се тражи и саставља по службеној дужно"сти, као јаван акт, не подлежи такси. Уверење о остатку које појединци траже, подлежи плаћању таксе, Извршна власт има увек права на дијурну за излазак на лице места. Ако дијурна није унапред положена, она ће се наплатити из добивеног новца од продатог имања, а од дужника само онда ако има отуђивог имања.

Првостепени суд је дужан да испитује тачност уверења, како оног које подноси сам земљорадник или парничар, тако и оног које се прибавља по службеној дужности. Исто тако "суд је по службеној дужности позван; да тражи дослеђење, да тражи друго уверење, или у опште уверење ако му оно није послато или се не налази у предмету. Кад постоји сумња да земљорадник иде на изигравање закона, дужност је суда да тражи полицијски увиђај на лицу места. Према распису од 1886, који налаже судовима да пазе и изискују уверење о остатку по службеној дужности у сваком случају отуђења земљорадникове земље, ова дужност суда је императивна.

Ова дужност старања о поднашању уверења земљорадничког минимума обвезна је за судове не само кад тога увеРења нема, не само кад од стране земљорадника није било протеста, него и онда када је земљорадник покушао да заштити своје право благодејања од оштећења продајом. Сарадња парничара, заинтересованог земљорадника, нарочито је потребна када је у питању стање пореских глава, где извршне власти могу да погреше, у толико пре што у том погледу не влада сагласност у тумачењу закона. Онда ће се „десити да се нађу два уверења, често различна. Дужност је