Policija

— 607 —

писмене или усмене пријаве конфидената (поузданика), кроз пријаву оштећеника или самога починитеља, и најзад и кроз саме жандарме, који су на протузаконито дело наишли или га опазили.

Свака пријава, као што и личност, која пријаву о каквом протузаконитом делу поднаша, мора се тачно и свестрано испитати, а пријаве поузданих личности и оштећеника треба да се редовно сматрају као веродостојне и истините.

Након добивене пријаве о којем протузаконитом чину "треба да се уваже све околности и да се у брзо одлучи, има ли се да одмах пође на извиђење или се може случај да изводи Првом згодном Приликом, када би жандармеријска патрола у редовном обиласку у онај крај дошла.

Истрага треба да се одмах предузме и да се пође на лице места, где се је протузаконити чин догодио, ако би одуговлачењем могла да настане каква већа штета или погибељ за успех у опште и ако по нарави пријаве, дотично кажњивог дела има изгледа, да ће се починитељ (кривац) и н.пр. украдено добро (согрога денсн) још моћи да пронађе, дакле још за рана трага, а то ће бити онда, ако је пријава одмах након догађаја догодившег се кажњивог дела поднешена. Полазак на истрагу може да се одгоди до прве згодне прилике, ако се пријави случај, који се је већ пре дуже времена догодио, па се из ових чињеница може да предвиди, да би се исти резултат (последак) могао да постигне гледом на повољан успех одмах као што и кашње.

Никада не одлучује величина кажњивога дела, да ли. "треба одмах да се предузме истрага или да се одгоди. Без разлике, била то мала или велика кажњива дела, једнака су редовно у том случају, ако само било које друге прилике не говоре за безодвлачну истрагу или одгоду. 4

Међутим у свим приликама, ако је само могуће обзиром на бројно стање жандармеријске момчади на станици и на њихово физично стање, треба командир станице да одмах 'одреди извиђење сваког пријављеног протузаконитог дела, јер се тим начином без обзира на важност и величину њетову диже углед жандармерије и стиче поуздање код народа,