Policija

— 626 —

друга чина. Подељена је на 3 обласне дирекције. У Јерусалиму постоје Полицијска Припремна Школа са 50 регрута од којих се, према потреби и тражњи, појединци одмах упућују у активну службу. Енглеска Секција броји свега 5 официра и 184 друга чина. Седиште у "Јерусалиму. Основана је и музика 1921. г., веома добра тражена на све стране. Састоји се из капелника и 30 музиканата и представља пуну војну музику, штрајх оркестар или џазбанд, са приходом од 200 ливара (75.000 дин.). Од овога прихода се узима 409/, за фонд из кога се кредитирају чланови и службеници полиције, троши се на културне и спортске манифестације, награде и т. сл. Фондом се управља по правилима које је прописао и одобрио Високи Комисар за Палестину.

Палестина је мала земља, 9000 квадратних миља, око 757.000 становника (попис од 1921. г). Заштитне мере про: тиву злочина спроводе се веома тешко, јер је Палестина ограничена Сиријом, Трансјорданијом и Синајским Полуострвом, и има дугачке границе потпуном пустињом, које је тешко патролирати, и према томе свакоме кога правда гони из суседних земаља лако је да несметано пређе границе.

У главноме, као што је то најобичнија појава. у источним земљама, најчешћа форма злочена је пљачка на сеоским путевима, и као што је то лако разумети из горњих описа граница, вавредно је тешко пронаћи и ухапсити извршиоце, Начин којим локални пљачкаш оперише, сушта је простота. Изабере се погодна прилкка, обично пијачни дан, и један или више путева који воде у село где се одржава пијачни дан, поседну пљачкаши. Касно по подне или по ноћи, кад се трговци или друга лица враћају са својим новцем или робом. благом, стоком, бивају заустављени, однедени у страну итамо опљачкани. Пљачкаши тада остављају своје жртве у страху и очају, и беже са упљачканим туђим добрима преко граница, где су увек сигурни од гоњења. Телефонска мрежа у Палестини врло је разграната и служи не само за везу између вароши него је и кроз безброј села раширена. Али ове пљачке се удешавају највише на местима удаљених од сваке телефонске везе, тако да често прођу читави часови док се полиција обавести о догађају. Сем тога пљачкаши кидају телефонске зезе и то силно отежава посао, У сваком случају чак и када