Policija

— 633 —

зимају се случајеви повреде јавних добара (улице, мостови, путеви, тргови, јавне чесме, паркови итлд.), који се извиђају и пресуђују по званичној дужности. Ово разуме се важи и за иступне повреде ствари, о којима је речу 5 875 истог закона.

Што се тиче дела из 5 375 а — иступна самовлашћа — она се извиђају и пресуђују по званичној дужносши према одлуци Касац. Суда оо 5 новембра 1925 г. Бр. 84.

У „Полицији“ за ову годину објашњено је неколико пута — последњи пут у св. за јуни, стр. 900 — да општински судови за извиђање и пресуђење иступних дела наплаћују таксу само у корист своје касе, по Тар. Бр. 370. так. тарифе. Св. Бр. 1138.

ХШ Суду општине каоничке:

У свесци за април ове године објашњено је (стр. 380). да муж није дужан плаћати кривичне трошкове за своју жену, кад то пресудом није обухваћено, али да се они могу наплатити из њених личних ствари (накита, рубља, одела и Т. Д.) у колико исте нису заштићене 9 ом 471 грађан. суд. пост. По себи се разуме да се досуђена накнада штете може наплатити и из непокретне имовине женине, ако је има. Св. Бр. 1247.

ХМ Суду општине штитарске:

Као што је објашњено у свесци за јуни ове год. (стр. 9667) за оцену питања да ли се извесно лице има сматрати за земљоделца или не, меродавно је његово редовно занимање, којим себи и својима прибавља средства 32 живот. Пошто молиоци стално живе у Штитару, бавећи се поред земљорадње и спекулацијом, то су суд и одбор општински најпозванији да оцене које им је редовно а које споредно занимање, и да према томе одлуче да ли су земљорадници или трговци

Да би се неко могао сматрати за трговца потребно је: а) да му је трговина редовно, обично занимање; 6) да је про"токолисао фирму, и в) да је од Трговачке Коморе добио одо-