Policija

— 642 —

Сад долази најстрашније: на питање упућено ђацима: где обично пијур — њих 40", одговорили су: „Код пријатеља“; а 60%/, одговорили су: „Па код куће“.

Нови кривични поступак у Италији. — Римска влада поверила је нарочитом одбору правника у Парламенту да састави нов кривични поступак, који ће се у многоме разликовати од досадањег, јер ће одговарати принципима фашистичког режима.

Тим новим кривичним поступком даје се право Државном Оптужништву да може одустати од даљег поступка по једном злочину, ако налази да је то у јавном интересу.

Суд ће се састојати из пороте у којој ће бити чланови и судије и грађани. Судије ће за време функционисања но: сити прописну тогу, а грађани у свечаном оделу. Мотивација пресуде биће обавезна. Једним практичним системом уредиће се модификација према оним окривљеницима који немају стално боравиште.

Што се тиче истраге, њу ће обично водити истражни судија, искључујући оваку интер: венцију браниоца, и моћи ће — у границама постојећих одредаба — да одређује превен-

тивни притвор. А да би се стало на пут бескрајним дискусијама, које без потребе одуговлаче ствар, судија ће бити овлашћен да одреди границеи време дискусије, било у току всђења истраге било на самоме претресу.

Осим тога биће установљен, у вези са задатцима новог кривичног поступка, тако - звани „Надзорни Суд“, који ће функционисати за време извршења казне дотичног осуђеника иу циљу остварења мера безбедкости. Пољска полиција у служби јавнога морала. — Надзор јавнога морала придодат је одмах по ослобсђењу у надлежност Министарства за Народно Зравље. Од 19:5. године још установљена је женска полиција као засебно одељење државне полиције да врши надзор над проституцијом. И ова полиција стоји у најтешњој калоборацији са Министарством Народног Здравља.

Поред тога, ово Министарство забранило је пре неколико година и све јавне радње.

Нарочити закон који је прошле године донет по овоме питању садржава врло строге одредбе за она лица која противу њега поступе.

Може се рећи да су ове пре-