Policija

__"Баа |

Циљ је према томе био и овог законског предлога: "даља централизација административно-судске функције у Државном Савету повећавањем броја судских формација и пренашањем својства редовног судије са опште седнице на прву секцију за спорове односно на њена два одељења. Питање се само постављало: да ли можда прва секција за спорове не би овом реформом изгубила нешто од своје способности и свог ауторитнта. Наиме прва секција за спорове имала је дотле само десет редовних саветника од 35 колико их је Државни Савет свега имао. Зато је она могла бити састављена од искључиво оних редовних саветника који су се рекрутовали између секретара Државног Савета (тате; дез тедибгех). По овоме пројекту број чланова прве секције имао је да се повећа на седамнаест, а свих редовних саветника било би 42. Питање је да ли би и након ове реформе прва секција за спорове (која би добила својство редовног судије) била састављена само од саветника који су своју каријеру начинили у Државном Савету, или би у њу ушло и неколико саветника који су дошли споља, а који врло често нису способни за вршење судске функције.

Скупштина је овај законски предлог изгласала 29. јула 1920. Међутим Сенат, када је предлог дошао пред њега, није хтео да га прими из принципа штедње, пошто се њиме особље Државног Савета имало да повећа. Влада је зато била приморана да, по жели већине Сената, спреми нов пројекат којим се не би стварала нова места, већ би се осигурала боља употреба постојећег особља. Тај нови законски пројекат поднео је Сенату у име владе министар правде 10ш5 Ватћоиц 20. јуна 1922. Њега је примио у целости сенатски одбор за општу администрацију, а затим и пленум Сената на својој седници од 23. јануара 1923. Пошто он није био идентичан са предлогом кога је скупштина била изгласала 29. јула 1920, то је он био упућен скупштини да га и она изгласа. Скупштина је то учинила на својој седници од 27. фебруара 1923. У чему се састоји ова најновија реформа Државног Савета»

Законом од 1923. персонал Државног Савета није повећан, али је зато већ постојећи боље искоришћен, јер је боље подељен између административних секција и прве сек-