Policija

— 665 —

као пуномоћници са уредним пуномоћијем адвокати, јавни бележници као год и овлашћени финансиско-правни заступници, ако за вршење таквог занимања, поред прописаних стручних квалификација, имају још и допуштење од Министра Финансија, Но, и ако је закон о непосредним порезима ступио на снагу даном објаве у „Службеним Новинама“, а тим и одредбе поменутог законског члана, дешава се, како сам извештен, да се за пореске обвезнике, као пуномоћници пред пореским одбором, јављају лица, која не само што немају допуштење од Министра Финансија, него ни стручних квалификација, које још закон као услов поставља за стицање права на упражњавање таквог занимања.

Очито је, да је интенција законодавчева, прописивањем оваквим услова, ишла за тим, да се интереси пореских обвезника поверавају заступницима не само са вишим стручним, него и добрим моралним квалитетима, што ни у ком случају не би могло бити обезбеђено, ако би се ово занимање дозво"љавало без нарочитог допуштења Министра Финансија.

И ако је институција финансијско-правних заступника један новум у нашем јавном законодавству, услови за упражњавање занимања таквих заступника, сем у погледу стручних квалификација, не могу бити мањи ни друкчију него они, које закон предвиђа за јавне правозаступнике, на чем се, приликом издавања допуштења, мора нарочито пазити.

С тога. а у интерссу како службе тако и пореских 06везника као и у интересу угледа ове нове и врло важне ин«ституције Наређујем:

да се свима лицима, сем јавних правозаступника (адвоката) и јавних бележника, која се, као занимањем, баве за-

„ступањем пред пореским властима, забрањује приступ пред

пореске одборе и пореске власти по предметима трећих лица све дотле, док по чл. 116. закона о непосредном порезу не добију допуштење да се тим послом могу бавити;

да ми се предлози за решење финансијско-правног заступништва поднесе само за она лица, која поред стручних ква-