Policija

— 864 —

О УКАЗИВАЊУ ПОМОЋИ ИЗБРАНИМ БЕРЗАНСКИМ „СУДОВИМА

(од 31-У-1928 г. УБр. 21191)

На жалбу Загребачке Берзе за робу и вредност, Господин Министар Трговине и Индустрије актом својим Бр. 1645. од 7. маја 1928. год. доставио је овом Министарству следеће:

„Поједине извршне власти у земљи избраним берзанским судовима не указују дужну потребоу помоћ, предвиђену берзанским статутима и Законом о јавним берзама, који је проширен на целу територију Краљевине.

Па када се узме у обзир да је једно од главних својстава берзанеких избраних судова да брзо и без икаквог одлагања решавају спорове који су искључиво берзанске и трговачке природе, онда је јасно, да се овако немарљивим вршењем дужности од стране извршних власти, како полиниских тако и општинских,расправе тих спорова силом одлажу и тиме појединцима — парничним странама, наносе неправедно штете које могу достићи огромне размере нарочито сада у доба скакања и опадања цена. По себи се разуме да такав рад њихов може имати и катастрофалних последица по берзански и трговачки промет у опште.

Да се овакве ствари у будуће не би дешавале, мени је част, Господине Министре, умолоти Вас, да полицијским властима у земљи издате хитна, најстрожа наређења, да примљене тужбе и позиве за рочишта при избраним берзанским судовима, у нашој Краљевини, морају одмах без икаквог одлагања достављати парничним странама и потписате рецеписе — доставнице — о пријему позива благовремено враћати дотичним берзама“.

Достављајучи предње, препоручује Вам се, да у смислу предњег тражења Господина Министра Трговине и Индустрије изволите издати потребно наређење подручним, „Вам полицијским властима а ове општинским судовима, да по истом у будуће стриктно у свему поступају.

Уредништво и администрација листа КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА БР. 69.

Уредник за „Полицију“ Васа Лазаревић, ничелник Ман. Ун. Дела у пензији,