Policija

.

— 863 —

· дужне су општинске власти предавати јавним новчаним 33водима на камату с правом отказивања у свако доба,“

Позивам Великог Жупана, да и сам настане да се прибави пуна важност закону 0 општинским кошевима и овим та извештавам, да ћу пред крај ове године проверити, шта се и колико по овом наређењу учинило, па ћу за сваку немарност и неуспех чинити одговорним понајпре самог Великог Жупава.

Достављајући Вам предње, Министарство Унутрашњих Дела препоручује Вам да настанете енергично у циљу стриктно примене и извршења одредаба закона о општинским коше вима, што ће несумњиво бити-у своме крајњем дејству од користи и народу и држави.

О НАПЛАТИ ПОРЕЗА ИЗ НОВЦА НАПЛАЋЕНОГ ИЗВРШЕЊЕМ СУДСКИХ ОДЛУКА (од 15-М1-1928. г. УБр. 22608).

Генерална Дирекција Поргза актом својим Бр. 59776. од 3. маја 1928. г. доставила је овом Министарству следеће:

У последње време врло се често дешава да полициске власти када врше распоред новца, по. извршним судским пресудама и решењима за приватна потраживања, не траже од повериоца да докаже узерењем надлежне пореске власти, да је потраживање редовно 38 порез пријављивао и до идућег четворомесечја порез исплатио. Исто тако не проверавају да ли је то имање које се продаје за порез пријављено и за њега порез исплаћен.

Како се оваквим противзаконитим радњама полицијских власти штете интереси државне касе, то се моли Министарство да нареди својим подручним властима у Србији и Црној Гори да при извршењу судских пресуда у свему поступају по чл. 100, 101, и 102. Закона о непосредном порезу,

У сваком случају, када полициска власт пропусти да поступи по напред поменутим одредбама закона о непосредном порезу, "тражиће се да одговорно лице буде дисциплински кажњено за нанету штету држави и неизвршење закона о непосред. порезу.

Достављајући предње, препоручује се Великом Жупану да изволи у смисли предњег тражења издати потребно наребење подручним му полициским властима да по истом стриктно поступају и управљају се.