Policija

— 877 —

вилегија вароши, која би имала свој основ у каквим историским обзирима (као што су по Уставу од 1888 село Таково У Рудничком округу и Добриње у ужичком округу засебно бирали по једног посланика за Народну Скупштину). Вароши су, и то веће да се не би много пореметио бројни принцип једнакости, признате као засебне изборне јединице једино у циљу да и варошки елементи, одн. професије које се скоро искључиво (у нашој примитивној привреди) налазе по варошима, добију засебне представнике у обласним скупштинама. Ту намеру законодавца, тај принцип треба имати увек у виду кад се тумаче и примењују тачке 3 и 4 чл. 4 Закона о обласној и среско 1 самоуправи.

Из тог принципа следује (1) да и варошице са преко 5.000 становника представљају засебне изборне јединице и (2) да се број становништва за те јединице и у њима рачуна само за ужи варошки териториј, а не атар варошке општине.

% | Д-р Лаза М. Костић

ЦИГАНИ—СКИТАЛИЦЕ.

У С.К.Г. свескама за мај и јуни ов. год, описао је проф, д-р Тих. Ђорђевић Цигане и њихов араџилук у Србији прошлог столећа. Ту наилазимо на Цигане већ настањене и везане за поједина села и градове, свугде подређене своме циганском кмету, који им је био и старешина и судија и порезник — арачлија.

Тако је било уређење у предратној Србији: сваки Ци-. ганин знао је своје место пребивања.

Али сада у великој нам земљи изгледа да су заборављене старе наредбе мале Србије у погледу Цигана. Нема недеље, кад не читамо по новинама, да су том и том страном прошли Цигани и покрали толико сеоских и варошких домаћина. Ови Цигани, што на својим колима и са својим чергама омркну крај неког места а сутра ко зна, куд су одлетели и нестали, немају никакве везе са нашим насељеним Циганима; они су Цигани — скиталице долазе обично из Русије, Румуније и Мађарске и искључиво се баве крађом и од тога живе.

Не би нас толико занимале обичне крађе циганске, оне су регулисане кривичним законом и поступком, нас у овом