Policija

— 898 —

зети жандармерија. — Кратко за тим примљена је хитност представке једне групе народних посланика у Народној Скупштини, да се укине Статут устројства Полицијске Дирекције за Б. и Х. у Сарајеву, чији је саставни део и државна полицијска стража у Босни и Херцеговини.

Поводом ових вести нека ми буде дозвољено, да из средине страже изнесем мишљење нас неколицине, јер, се: овде ради о вишем државном интересу.

У нашој Држави познати су као униформисани екзекутивни органи полицијских власти, жандармерија и државна полицијска стража, која у свим већим пречанским граховима врши службу на место жандармерије.

Док се је жандармерија, благодарећи начину њене организације и енергичним заузимањем старешина, размерно: брзо подигла на задовољавајућу висину, дотле за државну полицијску стражу и њено стручно и техничко унапређење“ ко сада није ништа учињено и ако је та стража од ослобођења па до данас имала много лепих успеха, већ је иста са својим несавременим и локалним организационим статутима“ остала (на мртвој тачци.

Бескорисно би било овде навађати све узроке ради чега се налази полицијска стража у поменутом стању, јер је сврха овога чланка само та, да прикажем рентабилност и "потребу установе државне полицијске страже, да се иста не само одржи, већ прошири на целу државу и подигне на висину свога задатка, како би што више користила државним интересима.

„Исто тако било би сувишно изнашати разлоге зашто су не само старе културне, већ и нове после-ратне државе поред жандармерије успоставиле по већим градовима државну полицијску стражу, али не могу пропустити, да овом приликом свима онима, које ово питање интересује, не скренем пажњу на неколико чланака, који су одштампани у више бројева „Полиција“ у којима се говори о држав, полиц. стражама у страним државама, да не скренем пажњу на чланке: секретара Министарства Унутрашњих Дела г. Миличевића, који је студирао организације полиција у страним државама и поред описа организација полиц. власти у Француској, Чехо-Словачкој и т. д. лепо описао и организације држав. полиц. страже. — Најјачу препоруку и безуветну потребу