Policija

— 894 —

држав. полиц. страже у нашој држави истакао је г. Миличевић са својим чланком у септембарском броју „Полиције“ у 1927. години, где је као познавалац организација страних полиција признао не само за добре организације Полицијских Дирекција у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Сплиту У чији састав спада и државна полицијска стража — већ је на завршетку свога чланка позвао ги нашу престоницу да 06лавним полицијама предњачи.

Без обзира на чињенице што смо се повели за аналогним организацијама полиц. установа у западним државама, да узмогнемо у будуће са истима сарађивати у међународној полиц. заједници, потребно нам је знати, да ли је та установа лржав. полиц. стража крај своје практичности и рентабилна за државни. буџет.

За илустрацију рентабилности, нека ми послужи доплаћевање за издржавање држав. полиц. страже, коју бат сада проводи на основу члана 183 Финансијског закона за 1928/29. годину Полицијска Дирекција у Сарајеву са општинама у Босни и Херцеговини. — Услови за доплаћивање обавезују општине, да за све јединице страже, које се налазе у месту имају стражи дати бесплатне зграде за канцеларије и касарне, бесплатно у натури или новцу: огрев, осветљење, воду, канцеларијски материјал, таксе за телефоне, издржавање и надопуњавање инвентара тако, да држава ни за једну јединицу страже нема материјалних (издатака. Сем овога дужне су општине, да на име принадлежности, за стручну обуку и обилазак старешина доплаћују годишње 3.000 динара за сваког стражара према бројном стању.

Оргнизоване општине, које су по закону о општинама, 'за одржавање „Јавне Безбедности“ у своме подручју дужне издржавати „Општинску Стражу“ пристале су већим делом на постављене им услове и нису се са тим обавезама оштетиле, већ напротив користиле. Узмимо на пр. једну општину, која би према броју грађанства на својој територији морала 'издржавати 5 општинских стражара. Материјални износи за општинску стражу били би са малом разликом исти као и за државну, а принадлежности опћинских стражара ако би их општина плаћала по 800 динара месечно износиле би за пет стражара годишње 48.000 динара без увиформе. Међутим за пет (5) државних стражара доплаћивала би општина