Policija

— 984 —

на то да ли живе у селу или у вароши, кад год повремено или преко чланова својих породица, учествују у обделовању сопствене или туђе земље. Као земљораднике треба сматрати и зидаре — печалбаре, који се пред зиму враћају кућама и учествују у земљорадничким пословима, и чију земљу стално обрађују чланови њихових породица, Мајсторе и раднике зидарске, који са својим породицама стално живе у вароши, а своју земљу обрађују преко других или издају под закуп, не треба, међутим, сматрати за земљораднике.

5. Да ли служитеље по надлештвима треба сматрати за земљораднике кад имају земље |

Служитеље сељаке, који привремено ступају у службу, треба увек сматрати за земљораднике. Служитељи, који стално живе у вароши, могу се сматрати за земљораднике под. овим условима: а) ако нису стекли право на пензију и 6) ако њихове породице учествују у обради имања.

Опширније о овој ствари, т. ј. 0 питању ко се има сматрати за земљорадника, видети чланак Јеленка Петровића „Ко се сматра за земљорадника“ (у Архиву за Правне и Друштвене Науке за 1925 г., св. за март—април) и „Полиц. Речник“ од Д. Ђ. Алимпића (књ. П. рубрика „земљорадници“.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

Да ли имају право на пензију званичници и служитељи, који су су преведени на нов закон о чиновницима, а служба им престала пре него што је ступио на снагу закон о буџетским дванаестинама за децембар—март 1925 26. год., ако су тада имали више од 10, а мање од 15 година државне службе

По српском закону о чиновницима од 1864. год., право на (пензију нису могли стећи званичници и служитељи, већ само чиновници; а тако исто било је и по закону о чиновницима за Црну Гору од 1914. год. Ови су закони остали у важности и после уједињења за територију Србије и Црне Горе; а за крајеве који су били под Аустро-Угарском, а ушли у састав.наше Државе важили су закони бивше АустроУгарске Монархије, по којима су право на пензију могли стећи званичници и служитељи исто тако као и чиновници.

Да би се ова неједнакост у стицању права на пензију