Policija

Мор

званичника и служитеља Србије и Црне Горе с једне стране, и других крајева с друге стране, отктонила, донета је одредба чл. 281. Фин. Зак. за 1922/23. год., која гласи:

»До доношења нарочитог закона о регулисању положаја државних службеника и служитеља, сви државни службеници и служитељи у Србији и Црној Гори, који су до 1. јануара 1922. год. навршили 15 година службе, не могу се из исте службе отпустити.

Службеници и служитељи, који су навршили 15 година службе, могу бити пензионисани под условима, који важе за државне чиновнике. По навршетку 15 година службе пензионисани службеници и служитељи добијаће на име пензије 50 процената своје основне плате, а за сваку идућу годину још по два процента више."

За овим долази закон о чиновницима грађанског реда, који у свом чл. 139. предвиђа, да право на пензију стичу сви службеници, како чиновници, тако и званичници и служитељи са 10 година службе; а у прелазним наређењима чл. 235. и 241. истог закона признаје се званичницима и служитељима, а и чиновницима, који су у теквом звању служили, у године за пензију и оно време, које су лровели у државној служби пре тога закона по навршетку 21 године живота, без обзира на то, што се таква служба по ранијим законима није рачунала за пензију. |

Закон о буџетским дванаестинама за децембар—март 1925/26. год. у чл. 43. повећава рок за стицање права на пензију од 10 на 15 година.

После свих ових законских измена и допуна постало је спорно, да ли су стекли право на пензију званичници и служитељи Србије и Црне Горе, који су преведени на нов закон о чиновницима грађанског реда и имали више од 10, а мање од 15 година државне службе пре закона о дванаестинама за децембар—март 1925/26. год., кад им је и служба престала

Стари закон о чиновницима за Србију и Црну Гору не даје им то право.

Чл. 281 Фин. Зак. за 1922/23. год. садржи само наређење, да се не могу отпустити они, који су тада, кад је овај закон ступио на анапу, имали 15 година државне службе, а ништа не вели за оне, који тада нису имали 15 година, али су доцније навршили толики број година државне службе.