Policija

— 987 —

кога пресуда гласи, 0 чему доноси одлуку Управа Ратне: Штете“,

При оцени питања, да ли Управа Ратне Штете према наведеном чл. 13 тач. Ш поменуте Уредбе има право слободне оцене при одлучивању, да ли у специјалном пуномоћију стоји прикривен пренос или не, Државни Савет није заузео у својим одељењима исто становиште.

Тако 11 Одељење Државног Савета на тужбу Н. Б. пресудом од 16. децембра 1927. год. бр. 23902 поништило је решење Мин. Правде од 30. јула 1927. године бр. 14467, којим је одбачена жалба Н. Б. на одлуку Управе за Ратну Штету од 14. јула 1927. године бр. 12427 са разлога, што је нашло, да је тужилац Н.Б. испунио услове, који се траже по чл. 13. тач. Ш Уредбе о исплати ратне штете, јер је поднео специјално пуномоћије за наплату досуђене суме на име накнаде штете причењене ратом. А за лице које је издало специ јално пуномоћије и то за један једини посао, не може се рећи, да свој интерес није могло проценити. Исплата по оваквом пуномоћију не може се одбити само због просте сумње Управе за Рратну Штету, да пуномоћије садржи прикривен пренос. У чл. 13. тач. Ш поменуте Уредбе нема изричнога овлашћења за Управу, да по слободној оцени одлучује, да ли у специјалном пуномоћију стоји прикривен пренос или не. Поред овог за овку одредбу нема ни овлашћења у чл. 29. закона и исплати ратне штете.

По спору Б.А. против решења Мин. Правде од 23. августа 1927. године, којим је одбијен од тражења, да се задржи од извршења одлука Управе за Ратну Штету, у којој је Управа решила, да му се не исплаћује накнада по 25 пресуда о досуђеној ратној штети, већ да се досуђена накнада ратне штете исплати лицима на које пресуде гласе, Државни Савет у свом [1 Одељењу нашао је, да Управа за Ратне Штете, по слободној оцени цени, да ли у истом пуномоћију стоји прикривен пренос, те да се с тога ни Министар, ни Државни Савет не могу упуштати у расматрање решења Управе Ратне Штете по овим питањима. Али како би ово решење било у супротности са поменутом пресудом !Ш Одељења бр. 33902/27. год. то је 11 Одељење обуставило изрицање пресуде ради доношења одлуке по овом питању у Општој Седници Државног Савета.

#