Policija

— 988 —

Државни Савет у својој Општој Седници, одржатој на дан 3. октобра 1928. године под бр. 34304 донео је по овом питању одлуку, која гласи:

„Управа Ратне Штете по чл. 18 тач. Ш Уредбе о исплати ратне штете овлашћена је, да одлучује, да ли ће досуђену накнаду штете исплатити пуномоћнику овлашћеног лица или оштећеном. .Кад Управа Ратне Штете законом није у овом ограничена, онда из тога следује, да одлучује по слободној оцени, те према томе њена решења не подлеже контроли надлежног Министра, па ни Државног Савета“.

Гојко Догаиџић, главни секретар Држав. Савета

ФРАНЦУСКА ПОЛИЦИЈА ЊЕНА ЕВОЛУЦИЈА ОД ЊЕНОГА ПОСТАНКА ДО ДАНАС Написао ПЈЕР ГИТЕ - ВОКЛЕН

Генерални Директор Ииформационог Сервиса у Ке Мапп у Паризу

Било би бесмислено покушати да се у неколико страна збије комплетна историја полиције у Француској. Овде може бити дат само један панорамски изглед, и овде, у почетку, морам тражити опроштење, јер, и зато, што, као шеф обавештајне службе једног великог дневног листа, имам прастара пријатељства у свима редовима полиције, како у Француској тако и ван ње, која ћу са жаљењем, довести у опасност и оштетити. ОНА

Пре свега потребно је имати на уму приликом размишљања о еволуцији полиције у Француској, да се Париз мора одвојити од земље као једна засебна целина. Ова се подвојеност преносила из столећа у столеће. Више него икад данас се запажа, да престоница Француске — пошто је достигла границе свога развијања и ширења у техничком, просторном смислу — располаже једном упадљивом полицијском организацијом, која је поносна на себе саму, и једну

·" необичну управу. Чак и у древној прошлости „први град Француске“ имао је своју сопствену полицију, док је остатак земље био под једним феудалним системом, који је, често противио краљевским снагама (војсци), радио што је и како је хтео, стављајући права феудалаца изнад права народа.