Policija

— 991 организаторски геније и оснивач народнога јединства Француске нације, средио полицију на једној основној бази, која је после тога имала бити само проширивана и одржавана.

Његов први корак био је да створи једног Генерала Полиције у Паризу и Генерала Полиције у провинцији, чија су права и дужност били тачно одређени. У Паризу је овај председавао Савету Полиције — кога је основао Колбер и било му је поверено чување јавне сигурности и безбедности престонице као и управа града. Имао је два помоћника: Грађанскога поручника и Криминалнога поручника који су имали под собом „персонал за гоњење злочинаца и вагабунда, за претресање ћумеза и изби, и, у оно доба алхемије и чаробњаштва, за истрагу у случајевима обмане и завођења становништва.

Први Генерал Полиције у Паризу и најзначајнији од свих, био је М. де 1а Кеуше Велики војвода и чувени мислилац 'Сен-Симон рекао је о њему: „Био је то човек велике куражи, који, на месту које је он сам: заузимао, био је поносан да против себе изазове мржњу народа, па ипак да задобије свеопште признање и захвалности“.

Имајући за собом чврсте и несаломљиве министре као Колбер и Лувоа, ја ЕБеуше „пре свега предузе да очисти престоницу. У то доба Париз је у ствари био заробљен и тиранисан од једне банде од 40—50.000 разбојника и злочинаца свих могућих врсти, који су били барикадирани и живели у своме живописном али страшном Сопг дез М!гасће, у Паризу, тако дивно описаноме у Моџе Рате де Раг5 (Звонар Богородичне Цркве) од Виктора Иго. Га Кеупе формално изврши опседање ове просјачке тврђаве, проби се кроз њене бедеме лпоби све оне који су се противили и објави им овако: „Дајем вам један минут времена да напустите ову варош. Од оне дванаесторице, који изиђу последњи, шест ћу одмах обесити, а шест ћу отерати на 20 година на галије“. Наравно није било потребе да понови ово обећање: непријатељ се дао у такво панично бегство да ни један није био ухваћен. Тврђава просјака је одмах запаљена са 4 стране и до темеља уништена. Тако је једним потезом престоница била спашена својих мрских 50.000 тирана. Да би онемогућио њихов повратак ноћу, — а ноћно увлачење у Париз било је најтеже контролисати — ла Реини