Policija

— 997 —

а ако 8 можда тамо неби било, то нека сама жандармерија руководи гашење издавањем нужних упута и наредаба, те притеривањем пучанства на рад око гашења и спашавања имовине.

Подметнуће ватре злобном руком у туђем власништву (палеж) настаје редовито из освете, мржње, непријатељства или зависти, а у властитом из похлепе за добитком, ако је објекат био осигуран или да се прикрати право другога, па већ по тому моћи ће се често наћи неки правац у потрази за починитељем, па га и пронаћи.

Као најпогибељнији палежници сматрају се скитнице и битанге, безкућници и просјаци, а обични пожар проузрокују најчешће деца при игри, те слабоумна и болесна чељад (т. зв. пироманисти).

5. Поступак при сумњивим случајевима смрти.

Сазна ли жандармерија за какав сумњиви случај смрти, има одмах да пође на лице места.

На лицу места треба одмах установити, да ли се ради о кажњивом случају или несрећи или о природном случају смрти.

Сумњиви случајеви смрти имају се извидити БСК опрезом и појмом, навластито да злочинац неби жандарме завео на криви пут, приказујући случај можда самоубиством (вешањем или утиснућем каквог оружја у руке усмрћеном) или несрећом (бацањем у воду, на жељезничке шине, запалењем куће или колибе и т. д.), те треба установити према кривичном закону, 0 којој врсти кажњивога дела се у поједином случају ради.

Код ових врсти кажњивих дела врло је важно, да се установи место, где је злочин изведен, јер злочинац често — обичаје мртво тело однети са места, где је злочин заиста изведен, те га баци у воду, мочвару, понор, закопа га гдегод у шуми и т. д. Место чина треба стога безуветно утврдити, јер ће се тамо моћи да нађу разни трагови и предмети, који би могли одати кривца.

Разлог сумњиве смрти нужно је установити, јер се тим онда могу сабрати и подаци, дотично правац, којим ће се кривац пронаћи (крвно непријатељство, љубомора, похлепа за наследством и т. д.).