Policija

— 998 —

Смрт може да настане из унутрашњих разлога (тровањем, угушењем) или спољним упливом (хитцем, убодом, секотином и т. д.), па се према тому онда траже и предмети чина (корпора деликти).

Омрт се може задати тупим, оштрим, шиљатим и ватреним оружјем, онда разним експлозивима (динамит, бомба, граната, петарда и т. д.), те разним отровима. -

6. Извиђање разбојништва.

Разбојништва се најчешће извађају ноћу на цестима: и пролазима, дочекивају се трговци и сајмари при пролазу на сајам или након сајма, па се силом, заскочењем или грожњом оробе.

Разбојници су обично наоружани, па се често пресвлаче у сељачко одело онога краја, где свој занат проводе; обичавају се повести, па путем оробе кочијаша, те му отму кола и коње, а у жељезничким вагонима често омаме путнике, па их оробе.

Разбојништва се могу спречити, ако се ваљано осигуравају цесте особито пре и после сајмова и прошћења, те ако се помно контролирају сви сумњивци, као што и разне скит: · нице и странци.

Разбојништва се врло често и фингирају, да се замете: траг ради потрошка или проневере новца и драгоцености, па стога треба сваки пријављени случај разбојништва најпомније испитати.

Загреб. Милан Мизлер

жандарм. пуковник у п.

НАЈНОВИЈИ ПРОНАЛАЗАК, КОЈИ ЋЕ ОНЕМОГУЋИТИ КРАЂЕ АУТОМОБИЛА.

Америка је позната као земља која има највећи број аутомобила, али исто тако и као земља где има највише крадљиваца тих кола. У Америци постоје код полиције у свим већим градовима специјална оделења, која се баве само тиме што примају пријаве о: украденим аутомобилима и затим шаљу своје агенте (детективе) у потеру за љубите-. љима туђих моторних кола. У много случајева агентима полази за руком да пронађу крадљивце, али је много више