Policija

а 1006 5

животу која су покушала да изврше самоубиства над соом. Помоћ полиције је била разнолика према узроцима невоља које су та лица довела У бедно стање — бескућништво, незапосленост, болест, и томе подобно.

Из објављене статистике се може одмах приметити, да је број женскиња већи од мушкараца и да је највећи проценат у периоду старости од 19 до 30 година.

У погледу начина изврше-

ња, наводи се тамо да је врло чест случај покушаја био и помоћу луфт гаса.

_ Једна новина у пештанској полицији. — Чиновници (пеш ттенске полиције имали су до жкорих дана аутономију по «својој постојећој уредби, да их нико није могао премешта- ти без њихове молбе у које друго место. Целокупну су, дакле, своју каријеру прави: ли у Пешти.

Најновијом Уредбом изгубили су то право, и сада је министар и њих властан да премешта, као и све друге чиновнике у земљи.

Поводом тога су у јавности објављени многи чланци, који су заступали или једно или друго становиште, али је као несумњиво од свију утврђено, да ће овом новом уредбом киз-

губити пештанска полиција У квалитету свога особља.

Значај Полицијског Пресбироа у Пешти. — 'Маџарски Министар Полиције, дао је од пре краткога времена специјалан значај полицијском прес бироу у Пешти.

Према тој министарској У-

редби ни један маџарски лист у Пешти не сме доносити произвољно вести о догађајима из вароши и унутрашњости, већ само по информацијама које им у ниду билетена редовно даје полицијски пресбиро, — где се наравно све енформације прво проверавају, и предају јавности, у колико је то потребно и на начин како то одговара општим интересима. · Намера је њихова још и у томе да по начину информација, буду на помоћи служби јавне сигурноста.

Ирска полиција у Паризу. = Крајем прошлога месеца учинила је Ирска полиција званичну посету париској полицији, предвођена својим шефом — управником полиције из Дублина.

Том су приликом били званично примљени од стране преставника париске општине и срдачно поздрављени како од стране председника одбора

»