Policija

— 1021 —

тако и од стране префекта Сене и префекта града Париза.

Министар Пензија је такође приредио банкет у њихову част, на коме су присуствовали многи великодостојници.

За време свога боравка, полицајци су приредили и међусобне спортске утакмице.

Топал пријем на који су енглези наишли код француских колега најбољи је знак, искренога пријатељства, које међу њима влада.

Промена немачког полицијског закона. — Пруски чиновнички савез, који броји неколико стотине хиљада чланова, преузео је кампању за промену извесних одредаба у полицијском закону који је донет 31 јула прошле године. У истоме смислу је упутио и писмене преставке надлежноме министру, да би специјално изменио одредбу, по којој се без рока могу отпустити полицијски службеници за кривице непослушности и недис' циплинованости, чиме се доводе у положај зависности према својим старешинама официрима, који би хтели да успоставе и сада стање предратне постушности и дисциплине. Преставке су биле поткрепљене конкретним примерима.

Изгледа да ће тај покушај

остати без стварнога успеха,. јер се наводи да ако су поједине старешине учиниле злоупотребу од своје власти, закон не мора бити због тога рђав.

• ==

„Дом хуманости“ у Софији. — На дан 22. октобра ове године прослављао је Дом хуманости у Софији десетогодишњицу од свога оснивања.

Дом Хуманости је установљен у циљу да спречава криминалитет и пружи протекторат на слободу пуштеним осу-

ђеницима.

У присуству најотменијега престоничког грађанства извршена је ова прослава, којом. је приликом Министар Правде уручио председнику друштва орден којим га је одликовао Краљ, у знак признања за лепе постигнуте резултате.

Дом Хуманости је и по намени и по организацији врло сличан нашем Дому Малољетника, који као што и наши читаоци знају, благотворно утиче на поправку морално посрнулих малољетника.

Борба око смртне казне у Немачкој. — У немачком парламенту водила се ових дана велика дебата око тога да ли би и даље ваљало задржати смртну казну у казненоме закону или не.