Policija

— 1029 Љодатак 19. и 20. броју „Полиције".

НАЧЕЛНЕ ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА

НЕМА МЕСТА ПРИМЕНИ ЧЛ. 3. УРЕДБЕ О УБРЗАЊУ РАДА ПРИ РАЧУНАЊУ КАЗНЕ ЗА ЛИЦА, КОЈА СУ "КРАЉЕВИМ УКАЗОМ ПОМИЛОВАНА ОД СМРТНЕ КАЗНЕ, ВЕЋ СЕ КАЗНА РО-

БИЈЕ РАЧУНА ОД ДАНА УКАЗА.

Г Министар Правде актом својим од септембра 1928. год. Бр. 35588 а на основу тражења Скопског Казненог Завода од 7. јуна 1928. г. Бр. 3011 — које је тражење уз акт приложено, — молио је Касациони Суд да оцени, да ли има места да на основу тач. 2. чл. 16. зак. о устројству Касационот Суда даде своје мишљење о примени чл. 3. уредбе а убрзању судског рада на урачунавању казне осуђеницима који су Краљевим указом помиловани од смртне казне.

Према предњем тражењу г. Министра, Касациони Суд у својој Општој Седници од данашњег, донео своју одлуку да има места да на основу тач. 2. чл. 16. зак. 0 своме устројсству, да даде своје мишљење о наведеноме питању, па је исто узео у расматрање и нашао:

По чл. 3. уредбе о убрзању рада, предвиђено је, да се у издржану казну урачуна све време проведене у истражном и судском притвору, ако је било дуже него што предвиђа 5 156.-а кр. пост. а овим законским прописом предвиђено је време у коме иследна власт мора свршити ислеђење, но с тим, да се урачунавање има вршити по 5 64. кр. зак. Наведени пропис чл. 3. пом. уредбе односи се на оптужена лица, која су осуђена на казну лишења слободе или новчану казну; но исти пропис не односи се на лица која су осуђена на смрт, с тога што се по извршности пресуде такви осуђеници према 5 13. кр. зак. имају убити из пушака и одмах укопати.

Но када наступи случај да осуђеном лицу на смрт, иста казна буде указом замењена робијом, који случај у чл. 3.