Policija

— 1031 —

заједно свега 20. година робије, докле су по другим пресудама кривци осуђени (да издрже целу другу осуду тако, да им робија износи више од 20. година робије. Уз овај акт поднете су и обе представке именованих казнених завода, па је Господин Министар молио Касац. Суд да оцени, да ли по овом питању има места промени тач. 1. чл. 16. Зак. 0 Устројству Касац. Суда.

На основу изложенога Касац. Суд у својој Општој Седници од данашњег нашао је, да овде има места примени тач. 1. 5 16. зак. о свом устројству и узео је у расправу ово питање и нашао:

Да је у 5 14. 1 од. кр. зак. предвиђено, да казна робије не може бити већа од 20. година, те у случају када осуђеник побегне са робије и у бегству изврши дело, за које се понове осуди на робију према наведеном "пропису при изрицању нове осуде оваквом лицу треба имати у виду још неиздржану казну од раније осуде и нову досуђену казну одмерити тако да она са старом досуђеном му казном не пређе 20 година робије. При томе се изузима осуда за кривично деле из 5 100. казн. зак., који говори о бегству апсеника из завода или са каквог рада а по последњем одељку овог законског прописа, казне ове изричу се одвојено од оних казни, због којих је кривац у затвору, тако, да се ова казна затвора или робије издржава пошто буде издржана или опроштена казна за дело због кога је на осуди.

Како у казњеном закону није предвиђен случај када осуђеник побегне са издржавања осуде и у бегству изврши ново кривично дело и да ли ће му се казна изрицати одвојено од оне казне због које је у затвору као што је то предвиђено у 5 100. казн. зак. због самог бегства из затвора, то приликом овога случаја треба имати на уму општи пропис 5 14. кр. зак. пошто се тиче општих кривичних дела, тако да неизлржана казна одбеглог осуђеника са новом казном не може да пређе 20 (двадесет) година робије као максимум предвиђен у поменутом законском просису.

Стога Касац. Суд на основу изложенога и тач. 2. 5 16. зак о устројству Касац. Суда донео је ову Начелну Одлуку:

Да се осуђенику, који побегне са робије и у бегству изврши какво кривично дело, за које му се поново суди има узети у обзир неиздржана казна од раније осуде па нову

а