Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХУ. СВЕСКА ЗА ДЕЦЕМБАР 1928. Број 23 и 24

ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА „ПОЛИЦИЈЕ“,

Са овом свеском „Полиција“ завршује десету годину свога поновног, послератног покретања. (Пре ратова она је „излазила пет година и престала је у јеку рата 1914.

Када смо октобра месеца 1919 г. поново покренули „Полицију“ била нам је главно намера, да подмиримо једну важну и прешну потребу струке: да сарађујемо на њеној реорганизацији — која је била неопходно потребна у времену организовања државе — и да утичемо на стручно образовање управно-полицијских и самоуправних органа, међу којима је било врло много нових и са службом недовољно упознатих лица.

И јавност и меродавни фактори симпатично су поздравили ово поновно покретање „Полиције“ под најтежим погодбама, а бив. председник владе пок. Др. Миленко Веснић написао је један одличан чланак о Адолфу Пренсу, чувеном белгијском криминалисти (објављен у св. за март 1920 г.).

Наш десетогодишњи истрајан рад у изложеном правцу, м многи позитивни резулталти њиме постигнути за ово време, допуштају нам да данас, поводом десетогодишњице „Полиције“, констатујемо: да је њено излажење, и по нашем дубоком уверењу, и по општем мишљењу, било оправдано и корисно не само за нашу струку, већ и за остале гране Администрације, а добрим делом и за приватна лица.

За све ово време „Полиција“ је била — аи данас је Једини стручни часолис у целој Краљевини за управно-полицијску струку, на коме су сарађивали наши најбољи правници и стручњаци из свију покрајина: професори Београдског Универзитета: гг. Др. Милан Јовановић-Батут, Др. Чеда Митровић, Живојин Перић, Др. Драгољуб Аранђеловић, Др. Тома Живановић, Др. Тих. Р. Ђорђевић, Др. Лаза Т. Костић;

Полипија 1